Het is al eind van de middag wanneer ons kleine nichtje even langs komt. Ze loopt Liv haar kamer in en kijkt verbaasd om zich heen. “Is Liv net uit bed?” vraagt ze met grote ogen.

Liv had haar bed niet opgemaakt. Het oogde inderdaad alsof ze er net was uitgestapt. Uiteraard doe ik er al jaren mijn best voor dat zowel Liv als Rev hun bed opmaken voordat ze de deur uitstappen. Hoe moeilijk kan het zijn om gewoon even die deken terug te slaan en recht te trekken? En als je dan toch bezig bent, doe het raam dan ook nog even open.

Blijkbaar is het een hele moeilijke opdracht. Ze zien er het nut in ieder geval niet van in. De tijd dat ze dat soort klusjes deden om hun moeder blij te maken is helaas ook voorbij.

Hun moeder vindt het nou eenmaal wel belangrijk. Wij wonen namelijk boven en de slaapkamer van Liv en Rev is op dezelfde verdieping als onze woonkamer. Mensen die langs komen krijgen dus regelmatig een kijkje in de rotzooi van onze kinderen. Een opgemaakt bed scheelt dan al een heleboel. Nou zou ik het natuurlijk ook iedere ochtend voor ze kunnen doen, maar daar pas ik echt voor. Ze zijn groot genoeg (letterlijk en figuurlijk, ze zijn me inmiddels allebei voorbij).

Dus bedacht ik een plan…

Het is wetenschappelijk bewezen dat je minimaal 21 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Minimaal! Pas na zo’n 66 dagen wordt iets pas écht automatisme. 

Het is dus het 66 dagen plan geworden. Ik heb Liv en Rev gevraagd om iedere ochtend hun bed op te maken en raam open te doen. Als ze het gedaan hebben zetten ze een kruisje op de glasplaat. Iedere 15 kruisjes is €5,- waard. En je gelooft het niet, we zijn bijna 2 weken verder en er staan bij zowel Liv als Rev al meer dan 10 kruisjes op de glasplaat. Soms is er echt geen tijd in hun ogen, maar met een beetje tijd over voordat ze moeten vertrekken, wordt dat bed toch echt nog even opgemaakt en het raam open gegooid.

Laatst schreeuwde Liv naar Rev “Ik moet echt gaan, maar heb mijn bed wel opgemaakt, wil jij even een kruisje voor mij zetten?”. Rev zette voor haar een kruisje en zo kwamen de 15 kruisjes weer een beetje dichterbij.

Je zou bijna denken dat ze het al gewoon gaan vinden.

Zou het na 66 dagen echt een automatisme zijn?

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *