Donderdagavond na zessen.

We hebben net het eten op en ik hoorde onder het eten al wat berichtjes binnen komen. Uiteraard geen telefoon aan tafel dus lees ik rond de klok van half 7 mijn mail.

Een mailtje van de directeur van de school van Liv en Rev met als onderwerp “morgen geen leerkracht”.

Nog voordat ik de mail geopend heb weet ik dat ik iets moet gaan regelen. Dat iets is oppas, het is alleen nog even de vraag voor wie van de twee.

Het blijkt de juf van Liv te zijn die geveld is door de griep. Liv verbaast het niet, eigenlijk was ze de afgelopen dagen ook al ziek. Maar wat doe je als leerkracht als je weet dat er geen invallers meer zijn… inderdaad, dan loop je door totdat je echt niet meer kan.

Nog niet zo heel lang geleden was er dan een grote hoeveelheid leerkrachten dat graag zou willen invallen. Eigenlijk zijn die welwillende leerkrachten er nog steeds wel, ze kunnen alleen niet aan het werk.

De Wet Werk en Zekerheid zegt namelijk dat een werknemer na 6 benoemingen een vaste benoeming moet krijgen. In het onderwijs is echter ook iedere keer invallen een benoeming. Na 6 keer zou er dus een vast contract moeten volgen en je begrijpt natuurlijk dat dit niet mogelijk is.

Nu heeft het bestuur waar ik voor werk en waar ook de school van Liv en Rev onder valt een aantal maatregelen genomen. In een periode van veel ziekte zijn deze maatregelen echter niet toereikend en dus worden er andere oplossingen bedacht. Andere leerkrachten, de IB’er, de directeur van de school of part time leerkrachten van andere scholen gaan voor de klas. Zij hebben natuurlijk ook hun eigen agenda dus dit is lang niet altijd mogelijk. Dan kan er ook nog voor gekozen worden om de groep van de afwezige leerkracht op te splitsen en onder te brengen in andere groepen. Verre van ideaal voor alle partijen. De laatste optie is de kinderen van de desbetreffende groep vrij te geven.

Met dank aan minister Asscher en andere betrokken partijen was Liv dus vrijdag een dagje vrij.

Als juf begrijp ik die keuze volkomen. En misschien moet dit ook wel gebeuren om de politiek een beetje wakker te schudden. En misschien schudden de ouders op deze manier wel een beetje met ons mee.

Maar natuurlijk ben ik op zo’n moment ouder. En natuurlijk wil ik ook best mee helpen schudden, maar ook wij werken op vrijdag en dus moest ik opzoek naar een fijn plekje voor Liv. Deze was gelukkig na 1 telefoontje geregeld, waarvoor ze haar tante erg dankbaar was. Ze heeft dan ook een fijn lang weekend achter de rug en kan morgen weer uitgerust naar school. Nu maar hopen dat de juffen en meesters in deze tijd van het jaar ook genoeg hebben aan het weekend om uit te rusten.

 

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *