Ze lacht, huilt, heeft lol, is serieus, teruggetrokken en uitbundig. En dat allemaal in 1 uur tijd.

Wanneer Liv haar gedachten en zorgen bespreekt met haar orthopedagoog laat ze in korte tijd al haar kanten zien.

Iedere maand rijden we op woensdagmiddag richting een prachtige praktijk in Drenthe. Hier leert Liv zichzelf en de wereld om haar heen beter te begrijpen. De orthopedagoog houdt Liv een spiegel voor en zoekt samen met Liv een manier om haar eigen krachten en talenten te vinden.

We leren te kijken naar Liv haar eigenschappen en krijgen handvaten om hiermee om te gaan.

Bijvoorbeeld haar hoekje…

Liv schreef een groot blad vol met al haar goede eigenschappen.

Op dat grote blad was ook een klein hoekje… In dat hoekje stonden een aantal eigenschappen waar ze minder blij mee is. Kijkend naar het papier ziet iedereen dat je veel meer leuke eigenschappen hebt dan minder leuke. Liv is alleen geneigd zoveel aandacht te besteden aan de eigenschappen in dat hoekje en vergeet dan al die andere mooie dingen die bij haar horen. Het feit dat ze hier bewust van aan het worden is maakt dat ze veel positiever kan kijken naar zichzelf. En als ze even weer terugvalt in haar negatieve gedachten hoeven we alleen maar te zeggen “Kom eens uit je hoekje”.

Een klein zinnetje dat voor haar van grote betekenis is.

Dat ze kleine dingen groot kan maken zien we vaak.

Waar wij een gebeurtenis naast ons neer kunnen leggen pakt Liv haar vergrootglas erbij. Een klein foutje is voor haar al snel een enorme fout, een klein misverstand is voor haar al snel een groot probleem, een klein meningsverschil is voor haar al snel een flinke ruzie. Het blijkt lastig te zijn dat zij de dingen die er gebeuren zo uitvergroot. Thuis, maar ook op school of bij de sportclub lopen de dingen nou eenmaal niet altijd vlekkeloos. Maar als voor jou dat kleine plekje eigenlijk als een enorme vlek voelt begrijp je niet waarom een ander zich daar niet druk over maakt. Liv weet inmiddels dat ze de wereld door een vergrootglas ziet, dus als er weer zo’n situatie zich voordoet hoeven wij alleen maar te zeggen “Leg je vergrootglas maar even weg”.

Zomaar twee voorbeelden, twee handvaten die Liv, maar ook ons helpen in het dagelijks leven. We zijn erg blij met de fijne plek die we gevonden hebben. En ook al regent het buiten als we de praktijk achter ons laten….

 

In de auto schijnt de zon!

 

 

 

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *