Hier bij ons is de stad zitten meerdere goede bakkers. Ze moeten zich door middel van hun specialiteiten en bijzondere producten onderscheiden.

Bakker Batjes doet dat met een krentenslofje. Dit is een broodje met rozijnen en krenten zoals een krentenbol. In dit broodje zit echter ook nog suiker en kaneel. Het is een verrukkelijk broodje! Wat zo fijn is aan dit broodje is dat er echt niets op hoeft, geen boter, geen kaas, echt niets!

Daar in tegen is een gewone witte bol natuurlijk ook best lekker. Al moet je er wel zelf wat van maken. Soms is een plakje kaas genoeg om mij van zo'n bolletje te laten genieten. Soms heb je zin in wat specialers en moet er toch echt wat meer op. Dan heb je zin in een  luxe broodje gezond.

Je kunt ons leven vergelijken met deze bollen…

Ons leven was een heerlijk krentenslofje. Er was echt niets nodig om ons van het leven te laten genieten. We genoten van alle uitstapjes, vakanties en bijzondere dagen, maar ook aan een gewone dag hoefden wij niets toe te voegen om gelukkig te zijn. Wij waren ontzettend dankbaar met het leven dat we hadden. Onze familieleus werd: "Wat hebben we het toch goed".

Helaas moest deze zin in de verledentijd vorm op papa zijn kaart worden gezet:

"Wat hadden we het toch goed"

En zo veranderde ons leven van een krentenslofje naar een witte bol. Want opeens was het niet meer vanzelfsprekend dat we genoten van het leven. De witte bol is heel lang een saaie witte bol gebleven. We hadden geen zin om er een luxe broodje van te maken. Zonder papa zou hij toch nooit lekker zijn.

Maar de maanden verstreken. En nu 21 maanden later doen wij hard ons best om de bol weer te laten smaken. We moeten zelf wat van het leven maken, dus gaan we opzoek naar heerlijk beleg. We proberen van alles uit om te kijken wat we het lekkerst vinden. Je komt er dan achter dat je smaak is verandert.

Waar we "toen" het liefst de avond vulden met een dvdtje kijken op de bank, zijn we nu veel langer bezig voordat we gaan zitten. Waar we "toen" regelmatig uit eten gingen, nodigen we nu liever mensen uit om bij ons te eten of wij bij hen. Waar we "toen" graag de hele zaterdagmiddag op de korfbal waren zijn we nu veel liever thuis of gaan samen de stad in. Waar we "toen" de hele zondag konden luieren, moet er nu echt wel wat op de planning staan om van deze dag een fijne afsluiting van het weekend te maken.

Toen en nu, een wereld van verschil. Een krentenslofje of een witte bol een wereld van verschil. Nu zal nooit meer zijn als toen. De witte bol zou nooit zo lekker smaken als het krentenslofje. En toch genieten we weer steeds vaker van die witte bol. We doen ons best om hem altijd te beleggen. Soms heb je genoeg in huis om er een luxe bol van te maken. Soms heb je geen tijd of zin om er wat van te maken. Dat zijn de momenten waarop we papa zo vreselijk missen, dan willen we het leven helemaal niet leuker maken dan het is. Dan neem je genoegen met een kale bol. Wil je klagen en huilen dat er niets lekkers in huis is. Dan wil je balen en denk je terug aan de tijd dat ons leven nog een krentenslofje was.

Het leven met papa was geweldig. Van ons leven zonder papa moeten we zelf wat maken. We doen heel hard ons best en het lukt steeds vaker om met een tevreden gevoel de dag af te sluiten. Maar als je eenmaal die krentenslof geproefd hebt is het verdomd moeilijk om tevreden te zijn met een luxe witte bol.

Want lieve papa…

Wat hadden we het toch goed!

 

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *