Zeg ervaren moeders…. wanneer stop je ermee?

Ik heb het over het middagslaapje.

Overal om mij heen zie ik kinderen van drie ’s middags nog heerlijk een paar uurtjes naar bed gaan. Dat zal dan wel normaal zijn, denk je dan. Geen haar aan mijn hoofd die er ook maar een beetje aan dacht om Liv ‘smiddags niet meer naar bed te doen.

Hoe heerlijk is het voor een moeder om tussen 12u en 15u even drie uurtjes voor zich zelf te hebben. Even wat opruimen, even wat schoonmaken, even rustig een kopje thee drinken en even heerlijk internetten. Eigenlijk staat er, even opladen om daarna weer met frisse moed het moederschap voort te zetten.

Soms denkt één van de kinderen er anders over en is al na een uurtje wakker, maar dan heb ik toch net dat uurtje "rust" gehad. Ik had dan ook helemaal niet in de planning zitten om al zeer binnenkort Liv haar middagslaapje te skippen. Maarja… wat als ze op zondagavond om 22.15 uur nog met haar knuffels ligt te spelen en op maandag om 21.30 nog vrolijk naar beneden roept dat ze echt niet moe is… wat doe je dan?

Dan ga je toch eens wat gerichter om je heen vragen wanneer het middagslaapje van de kinderen van je collega’s eraf gingen. Rond de twee en een half jaar was vrij normaal concludeerde ik. Met uitzonderingen naar beneden en boven natuurlijk. Liv is inmiddels 2 en een half jaar (in één keer goed hè mama en evelien?).  Oké, dan wordt het misschien toch tijd.

En zo wil het dus dat het vanaf 19.15uur muisstil is hier in huis. Twee zoete kindjes heerlijk in diepe rust. Dat deze kindjes het half uur dat daaraan vooral ging ontzettend vervelend en moe waren ben ik opeens weer vergeten.

Het opladen heeft zich dus verplaatst van de middag naar de avond. Ik plof nu toch zo’n anderhalf uur eerder op de bank dan ik anders deed. Sinds jaren kan ik om half 8 op Nederland één de ziekenhuisprogramma’s weer kijken, gevolgd door trauma centrum om 20.00uur. Dat is toch een mooi bijkomend voordeel.

En toch moet ik denk ik wel even wennen aan mijn nieuwe invulling van de middagen. Ik denk dat het boekjes lezen, vader en moedertje spelen, schooltje doen en samen op reis gaan wordt. Of zal ik toch af en toe mijn kleine grote meisje even met haar speentje en doekie op de bank een filmpje laten kijken. Ojee… komt die "slecht moeder" in mij toch weer naar boven….

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *