Onlangs bijgewerkt18 
De rekenkamer.

In dit KRO programma wordt onderzocht wat we eigenlijk betalen, en waarom of waarvoor. Wat kost een minuutje bellen, een rij kapotte tanden, een lantaarnpaal of een kilo koe? Aan de hand van kijkersvragen worden, van allerlei uiteenlopende zaken, de kosten in kaart gebracht door Rekenmeester Stefan Stasse. Met een grote dosis humor worden de financixeble motieven van bedrijven feilloos blootgelegd en geanalyseerd.

Zo zag ik al "wat kost een kind krijgen?" en "wat kost roken?". Maar ook zag ik "wat kost doodgaan?" Mooi om te zien wat er wordt verdiend op een droog plakje cake wat we bij het al net zo dure kopje koffie te eten krijgen na een begravenis.

Gisteren zag ik "wat kost water?".

En zo weet ik nu dat wij als gezin per dag ongeveer 96 liter water door de wc spoelen. Dat het douchen ons ongeveer 174 liter water kost en dat wij voor het tanden poetsen en handen wassen 12 liter water per dag verbruiken.

Het draaien van een wasmachine kost 55 liter per keer. Zeg dat wij 1 1/2 was per dag draaien dan is dit ongeveer 82 liter per dag. Voor het koken wordt ook 2 liter per dag genomen en dan drinken we er nog 2 liter per persoon, dus dat is 8 liter voor ons gezin.

's Avonds zet ik ook nog even de vaatwasser aan en ook dit kost 8 liter water.

Al met al verbruiken wij als gezin dus ongeveer 380 liter water per dag. Dan is er nog geen visite geweest, hebben de planten nog geen water, is het zwembadje nog niet gevuld en de fiets van Tim nog niet afgespoten. Het is dus waarschijnlijk minimaal 380 liter water.

Een liter water kost in Nederland gemiddeld maar x800.00126. Dat betekent dat al dat water dat wij verbruiken x800.48 kost. Dat valt toch best mee? Ik begrijp niet waarom ik als puber niet uren onder de douche mocht staan….

Of is het toch een verschrikkelijk naar idee dat bij ons de liters water maar stromen en stromen en dat er elders op de wereld mensen dood gaan omdat zij dag in dag uit geen enkele liter schoon water tot hun beschikking hebben?

De rekenkamer heeft mijn ogen weer even geopend!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *