Onlangs bijgewerkt18 
De rekenkamer.

In dit KRO programma wordt onderzocht wat we eigenlijk betalen, en waarom of waarvoor. Wat kost een minuutje bellen, een rij kapotte tanden, een lantaarnpaal of een kilo koe? Aan de hand van kijkersvragen worden, van allerlei uiteenlopende zaken, de kosten in kaart gebracht door Rekenmeester Stefan Stasse. Met een grote dosis humor worden de financixeble motieven van bedrijven feilloos blootgelegd en geanalyseerd.

Zo zag ik al "wat kost een kind krijgen?" en "wat kost roken?". Maar ook zag ik "wat kost doodgaan?" Mooi om te zien wat er wordt verdiend op een droog plakje cake wat we bij het al net zo dure kopje koffie te eten krijgen na een begravenis.

Gisteren zag ik "wat kost water?".

En zo weet ik nu dat wij als gezin per dag ongeveer 96 liter water door de wc spoelen. Dat het douchen ons ongeveer 174 liter water kost en dat wij voor het tanden poetsen en handen wassen 12 liter water per dag verbruiken.

Het draaien van een wasmachine kost 55 liter per keer. Zeg dat wij 1 1/2 was per dag draaien dan is dit ongeveer 82 liter per dag. Voor het koken wordt ook 2 liter per dag genomen en dan drinken we er nog 2 liter per persoon, dus dat is 8 liter voor ons gezin.

's Avonds zet ik ook nog even de vaatwasser aan en ook dit kost 8 liter water.

Al met al verbruiken wij als gezin dus ongeveer 380 liter water per dag. Dan is er nog geen visite geweest, hebben de planten nog geen water, is het zwembadje nog niet gevuld en de fiets van Tim nog niet afgespoten. Het is dus waarschijnlijk minimaal 380 liter water.

Een liter water kost in Nederland gemiddeld maar x800.00126. Dat betekent dat al dat water dat wij verbruiken x800.48 kost. Dat valt toch best mee? Ik begrijp niet waarom ik als puber niet uren onder de douche mocht staan….

Of is het toch een verschrikkelijk naar idee dat bij ons de liters water maar stromen en stromen en dat er elders op de wereld mensen dood gaan omdat zij dag in dag uit geen enkele liter schoon water tot hun beschikking hebben?

De rekenkamer heeft mijn ogen weer even geopend!

Je houdt misschien ook van...

27 Reacties

 1. Gefeliciteerd met de kleine man!!
  Prachtige collage heb je gemaakt, en de jongste blijft altijd het kleintje hoor 😉

 2. Gefeliciteerd met jullie kleine grote man!!
  Hele fijne dag gewenst.
  Liefs van ons

 3. Hieperdepiep!!! Have fun vandaag 😀

 4. Wat een verandering in een jaar tijd!

 5. Gefeliciteerd! Leuke fotocollage 🙂

 6. Hieperdepiep Hoera voor Rev!!
  Van harte gefeliciteerd en een hele fijne dag vandaag!! Aan de voorbereidingen kan het niet liggen zag ik:-)

 7. hieperdepiep HOERA!!!!
  Gefelciteerd en geniet van deze dag!

 8. Van harte gefeliciteerd! Leuk, zo'n collage!

 9. gefeliciteerd. alweer 1 wat gaat de tijd toch hard zeg.

 10. Hey meid,
  Van harte gefeliciteerd met jullie grote kleine man. Een hele fijne dag gewenst.
  Liefs Ilona

 11. Wat een leuke collage, van harte gefeliciteerd!

 12. onwijs leuk – gefeliciteerd!

 13. Purperpolletje

  Da's zeker een supermannetje! Gefeliciteerd!

 14. Van harte!! Wat worden ze toch snel groot, vind je niet?

 15. proficiat! wat een heerlijke reeks foto's van het mooie mannetje 🙂

 16. Gefeliciteerd! Wat een heerlijke foto's!

 17. Gefeliciteerd met je kleine, grote mannetje! Mooie collage. ??? Essie

 18. Happy b-day toooo Rev!
  (nog) Gefeliciteerd met de verjaardag van jullie 'grote' vent!
  Hebben jullie een gezellige dag gehad???

  Liefs Madelon

 19. volgens mij is straks het 'schone' water op….dan is de prijs goedkoop!!

 20. Toen wij in Australixeb woonden was er een duidelijke restrictie op het water. Het begon met de tuin, die mochten we alleen op maandag, woensdag, en vrijdag water geven tussen 16.00 en 19.00 uur. Maar later werd het strenger en mocht je ook maar 4 minuten douchen per persoon, per dag. Sindsdien zijn wij een stuk zuiniger. Ze wilden zelfs komen controleren of ons watergebruik wel klopte ;).

 21. jellina-creations

  water is qua prijs inderdaad niet duur, maar het is het idee dat wij met drinkwater ons toilet doorspoelen terwijl er mensen sterven van de dorst…. Ik kan er nog steeds met mijn verstand niet bij….
  fijn weekend!

 22. Vooral de verdeling van water (en voedsel!) is zo schrijnend. En de moeite die het kost om het schoon te krijgen!

 23. Het zou fijn zijn als er eindelijk eens standaard in huizen systemen zouden komen die drinkwater en water wat nog wel een keer gebruikt kan zou scheiden. Het is belachelijk dat we de wc doorspoelen met drinkwater. Gelukkig zijn er al wel initiatieven die dit proberen te realiseren in bv milieuvriendelijke nieuwbouwhuizen. Zelf kun je bv al aan de slag met de ouderwetse regenton en daarmee de planten water geven.

 24. Hxe9, hier ook een DWZI over drinkwater (en geen regenwater). Eye-opener zo'n programma!

 25. Sacha (maarnietvangrijs)

  En dat met al die regen afgelopen dagen, die zomaar wegspoelt…..

 26. Gek hxe8, zeker ook wat Jellina zegt. Ons drinkwater, van hoge kwaliteit notabene, gebruiken we voor de WC, voor het wassen van de auto/fiets/ramen en voor de planten in de tuin. Mijn ouders hadden een regenton zodat de tuin iig daarvandaan bewaterd kon worden. En ook ik kreeg koppers voor te lang douche. Al heeft dat vast meer met de energierekening, want warm water, van doen gehad!

 27. maar wat een liters!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.