Afgelopen weekend werd de tijd verzet. Toen de visite zaterdagnacht rond half 2 naar huis ging, verzette ik de klok al een uurtje achteruit. Was het opeens nog maar half 1.
Een half uurtje later was alles opgeruimd en kroop ik lekker op de bank. Nog heel even bank hangen, om daarna een paar uur nachtrust te pakken. Ik werd wakker rond half 8, wat voor mij echt uitslapen is.
Zondagavond ging bij mij het licht al op tijd uit. Ik ben echt geen avondmens en val geregeld rond 22.00 uur al in slaap. Zo ook zondagavond, het was immers eigenlijk al 23.00 uur. Van Tim mag ik dat niet steeds zeggen. Het is gewoon zo laat als de klok aangeeft. Ik zou willen dat mijn lichaam dat met hem eens zou zijn.
Mijn interne biologische klok is erg goed ontwikkeld. Ik word iedere ochtend rond dezelfde tijd wakker. Meestal is dit rond een uur of 6. Op doordeweekse dagen is dit erg handig, een wekker zetten is eigenlijk niet nodig. In het weekend vind ik dit wel eens lastig. Hoe lekker zou het zijn als ik af en toe een beetje zou kunnen uitslapen?
Toch probeer ik er vooral van te genieten en te profiteren. In het weekend vind ik het heerlijk om de dag alleen te beginnen. Ik maak alvast een ommetje terwijl er bijna niemand op straat is en bij thuiskomst drink ik in alle rust mijn eerste kopje thee. Op doordeweekse dagen ga ik op tijd naar school. Voor schooltijd ben ik vaak erg productief en is het lekker rustig in de school en bij het kopieerapparaat.
Afgelopen week dacht mijn lichaam bij het wakker worden nog steeds dat het 6.00 uur was. Mijn interne biologische klok is vergeten zichzelf een uurtje te verzetten. En zo was ik iedere dag rond 5.00 uur wakker. Uiteraard probeer ik dan nog even verder te slapen, dit tegen beter weten in. Ik kan er maar beter meteen uit gaan en de tijd nuttig besteden.
Uit ervaring weet ik dat die interne biologische klok zich heel langzaam weer aanpast. Over een poosje slaap ik echt weer tot 6.00 uur. En tot die tijd moet ik accepteren dat mijn dag lekker vroeg begint en dat ’s avonds het licht wat eerder uit gaat.
Tips die gegeven worden probeer ik zo goed mogelijk op te pakken. Zo is het goed om veel naar buiten te gaan en het daglicht een signaal naar mijn interne biologische klok te laten sturen. Zo zal deze weer sneller aangepast zijn.
Daglicht blijft de hele wintertijd belangrijk. Als je overdag meer daglicht tot je neemt, slaap je ’s nachts beter. Ook kan te weinig daglicht je stemming negatief beïnvloeden. We moeten dus lekker veel naar buiten de komende tijd.
Daar begin ik vanmiddag meteen mee. Ik ga een paar uurtjes heerlijk genieten van de rust in de sauna. Favoriet is het buitenbubbelbad, pak ik meteen wat daglicht mee!