Over het onderwerp van dit stukje schreef ik ooit al eens een klein stukje. Dat het daarbij gebleven is kwam door mijn twijfels over het schrijven op mijn blog over dit onderwerp, namelijk…

POEP!

Maar misschien kwam het nog wel meer omdat ik toch het gevoel heb dat het ergens de privacy van mijn meisje schendt.

In de Deze Week Zag Ik… (12) schreef ik er toch over omdat schrijven mij oplucht en er voor zorgt dat ik alles op een rijtje krijg. Op dat moment hoorde er ook nog een mooie tekening bij waardoor hij goed in de rubriek pastte.

Vandaag zijn we weer een stapje verder gekomen in het proces.

Vorige week waren we namelijk weer eens bij de huisarts om te vragen om advies. Wat is toch in vredes naam verstandig? Wij weten het niet meer was de duidelijke boodschap die ik af gaf.

De huisarts in opleiding gaf het advies om Liv echt niet meer in de luier te laten poepen. We moesten haar drie keer per dag op het toilet zetten en dan 5 keer laten persen, 5 minuten blijven zitten en dan weer 5 keer persen. Ondertussen moesten we het gezellig houden met een boekje of liedjes zingen.  Ik liet de dokter het ook nog even heel duidelijk tegen Liv zelf herhalen. Liv had de boodschap begrepen. Daarbij kregen we een drankje om er zeker van te zijn dat de ontlasting niet dik werd en het poepen dus echt geen pijn kon doen.

Die dag probeerde Liv meerdere keren te poepen op de wc. Zo ook net na het eten. Ik pakte een stoel, "we" persten 5 keer en ik begon met het vertellen van een zelf bedacht verhaal. En naar mate het verhaal vorderde zag ik aan Liv dat ook haar aandrang erger werd.  En zo lukte het Liv voor het eerst sinds maanden om te poepen op de wc, FEEST! Al zag ik ook een overstuur meisje met dikke tranen…

Zou dit het zijn?

De dag erna probeerden we het weer, maar het lukte niet. Ook zaterdag zaten we regelmatig op de wc omdat ik aan haar zag dat ze moest. Liv wilde het echter echt niet proberen, op het toilet was het een groot drama. De hele warme zaterdag had Liv het koud en klaagde ze over buikpijn. Tijdens het avond eten wilde ze niets hebben. Voor de verandering probeerde Tim het nu eens…

Het was duidelijk! Dit meisje was hardstikke bang om op de wc te poepen, maar moest toch zeker echt. Na even kort te hebben overlegd besloten we Liv een luier om te doen. Ze had echter echt even onze duidelijke goedkeuring nodig, want de dokter had toch gezegd dat…

Maar gelukkig lukte het al snel. Had ze het niet meer koud. Was de buikpijn over. En trok de angst van haar gezicht weg.

Na de Pasen meteen de huisarts weer gebeld met de mededeling dat dit toch echt niet de manier was. Gelukkig hoefde ik niet veel uit te leggen. Na een kort overleg werd er besloten Liv door te verwijzen.

En zo haalde ik vandaag de verwijsbrief bij de huisarts op en maakte een afspraak bij het ziekenhuis in Meppel die een speciale PIPO Poli hebben. Deze specialisten weten waarschijnlijk wel hoe we dit probleem (want dat is het inmiddels) moeten aanpakken. De afspraak staat gepland op 10 juni. Tot die tijd moeten we alvast proberen Liv te laten zitten op de wc met een luier om terwijl ze poept. Wanneer dit lukt zouden we een gat in de luier kunnen knippen. Toen ik het vanmiddag probeerde zij Liv:

"Uhm mama…. ik vind dit een beetje een gek plannetje…"

Het meisje is echt niet gek… we kunnen haar dus ook echt niet voor de gek houden…

Je houdt misschien ook van...

11 Reacties

 1. het is ook een hele mooie tekening om trots op te zijn!!

 2. Prachtig! Helemaal geweldig!
  Een super super mooie tekening.

 3. Leuk zeg!!!
  Lotte is ook al druk met ons hele gezin te tekenen. Erg herkenbaar dus.

 4. wat lief en mooi
  inlijsten!

 5. Wat een mooie tekening zeg! Zoon van 3 jaar en 5 maanden tekent nog niet figuratief šŸ˜‰ Haha! En duurt ook nog wel even, denk ik zo!

 6. wat sneu voor liv!!
  Hopen dat ze er in meppel meer aan kunnen doen!!

 7. Wat fijn dat je naar de pipo poli mag! Ik heb een jongetje op de opvang gehad die eerst met een luier op het potje poepte, daarna met een luier om op de wc. Toen een losse luier op de wc. En uiteindelijk de luier in de wc :). Hij had die stapjes nodig. En toen was het klaar.
  Wat voor jullie dan ook de oplossing wordt, fijn dat er iemand met jullie mee gaat denken!

 8. Wat jammer dat het na vorige week donderdag toch niet verder gelukt is.
  Er zal vast een goede oplossing komen voor het pipo probleem. Ze heeft in ieder geval wel een mooie jurk om aan te trekken op de eerste afspraak ;). Succes!!

 9. Ach arme schat!
  Hopen dat het helpt.
  Liefs

 10. Ach arm meisje! Wat fijn dat jullie bij de pipo-poli terecht kunnen. Komt allemaal goed. X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.