22 = het voortbouwen op het nieuwe. Het opbouwen van nieuw leven en een nieuwe wereld.

Ergens spookt al weken door mijn hoofd dat ik eens moet opzoeken wat de betekenis is van het getal 22. Waarom? Geen idee. Misschien is het wel een voorgevoel geweest, dat het getal 22 staat voor nieuw leven.

Het nieuwe leven begon eigenlijk al meteen toen papa was overleden. Een gelukkig leven zonder veel zorgen veranderde in één klap in een leven met intens verdriet.

In de 22 maanden die volgden werd het intense verdriet niet minder intens, misschien zelfs wel intenser. Het werd wel minder aanwezig in het leven van alle dag. Het zijn niet meer de tranen die aan de buitenwereld laten zien hoe vreselijk ik mijn vader mis. Het is het blijven noemen van papa's naam waardoor de mensen weten dat hij nooit uit mijn gedachten is.

Wat mij nog altijd intens verdrietig maakt….

 • Het zien opgroeien van Liv en Rev zonder dat papa hiervan kan genieten.
 • Liv die vertelt dat opa haar beste vriend is en elke avond bij haar in bed slaapt.
 • Een ondeugende Rev die op de loop gaat met papa's foto.
 • Liv die aan Rev het fotoboek van papa laat zien.
 • Mama die alleen een feestje/verjaardag verlaat.
 • Het zien van het stucwerk achter de kookplaat, het is tòch niet zo geschikt, maar papa heeft het nooit kunnen herstellen.
 • Het hulp vragen aan een vriend of oom voor klusjes die voor papa een eitje waren.
 • Mij vertellen bij het pakken van de borden bij het avondeten, ik tel er nog altijd 1 teveel.
 • Bij het uitzoeken van het eten vraag ik mij nog altijd af of papa het wel lekker vindt.
 • Een opa met kleinkind op de fiets, in de supermarkt, in de stad, in de speeltuin, op het schoolplein…… en ga maar door.
 • ……..
 • …..

En ach ja… ga zo nòg maar even door. Je begrijpt het vast al wel…. Naast de tevredenheid van een gezond gezin blijft altijd het intense verdriet en gemis van een vader die gewoon ook bij mijn leven hoort.

Het feit dat er nog maar weinig over het verdriet gesproken wordt wil niet zeggen dat het er niet meer is…

Het leven gaat door, je pakt het op

de bal blijft rollen, schop na schop

We kunnen niet meer stoppen met rollen

we blijven achter het leven aan hollen

alles gaat door dus ook wij

maar bij alles blijf jij aan mijn zij

Voor altijd zit je in mijn hoofd

je hoort bij mij, beloofd is beloofd!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *