In heel mijn leven had ik eigenlijk nog nooit echt goed nagedacht over de zomertijd. We zorgen ervoor dat het wat langer licht is in de zomer en thats it!

Maar sinds 30 maart heeft een klein meisje, Liv genaamd, mij aan het denken gezet.

Dit meisje sliep namelijk altijd heerlijk tot een uur of 7. Sinds 30 maart slaapt zij echter tot een uur of 6. Je kunt de klok van een baby namelijk niet een uurtje verzetten…. Het feit is dus nu dat ik iedere ochtend minstens een half uur naar mijn dochter lig te luisteren, hopend dat ze nog even in slaap zal vallen. Tegen half 7 geef ik de moed op en ga ik er toch maar uit. Om tegen kwart voor 7 op de bank mijn dochter te voeden, kijkend naar Nederland in beweging…. Om 7 uur zit ik zelf met mijn kopje thee op de bank te denken aan het nut van de zomertijd….?!

Op internet is gelukkig veel te vinden:

Zomertijd

De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag eind maart worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit, zie www.ezelsbrug.nl. Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we ’s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker. In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder in 1907 is de Londense aannemer William Willett.

Weg met de zomertijd.

Ene William Willet bedacht in 1907 dat we in de zomer heel wat uurtjes op bed liggen terwijl het buiten dan al licht is, komen we ‘s-avonds thuis van het werk dan wordt het alweer snel donker. Hij bedacht dat het dus handig zou zijn om in de zomer de klok een uurtje vooruit te zetten. Dat levert elke dag een uurtje meer zonlicht op. In 1907 werd hij gelukkig heel hard uitgelachen om dit onzinnige idee.
In 1916 bedacht een onbekend gebleven heldere geest in Duitsland (dat druk bezig was de eerste wereldoorlog te verliezen) dat invoering van de zomertijd een besparing op energie op zou leveren. Energie die men hard kon gebruiken om oorlogsgereedschap te maken. Duitsland voerde de zomertijd in en de rest van de wereld volgde. Na de tweede wereldoorlog was er even een opleving van het helder denken en werd een eind gemaakt aan deze volksverlakkerij. Heel lang duurde dat echter niet, in 1977 werd de zomertijd al weer van stal gehaald.

En nog veel meer…

Maar laat ik maar gewoon een uur langer op een dag genieten van mijn dochter!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *