Op Facebook zijn verschillende pagina’s voor iedereen met een puber in huis. Je leest er over de leuke en ingewikkelde kanten van deze periode. En yes, ik “mag” meelezen want ik ben in de gelukkige situatie dat ik er twee heb.

Of misschien nog maar één, dat zou ook kunnen. De puberteit begint bij meisjes vaak rond hun 11e en bij jongens rond hun 13e. Het kan ook wat eerder of later beginnen. Liv is inmiddels 14 en zit dus zeker weten in de puberteit. Rev wordt over een maandje 13, die zou er dus in principe ook nog niet in kunnen zitten. Al vermoed ik dat ook hij er al lekker in zit.

Lekker inderdaad, want ik geniet er ook echt van. Vooral de gebeurtenissen van “later lach je erom” vind ik het leukste. Ik moet mijn lachen dan ook regelmatig inhouden, want anders krijg ik “dat is echt niet grappig hoor” als verwijd. Ook het aftasten van grenzen en het zoeken naar hun eigen identiteit vind ik een mooi proces.

Ik zoek ook regelmatig met ze mee. Het is soms gewoon een kwestie van trial-and-error. Gewoon proberen en kijken wat hun reactie is. En ook die kan dan van moment tot moment verschillen. De ene keer mag je ze als ze weg gaan nog geen kus geven waar een vriend of vriendin bij staat, terwijl ze je de andere keer in het bijzijn van een hele groep vrienden/vriendinnen om de hals vliegen alsof ze je weken niet gezien hebben.

Onze naaste familie en vrienden zoeken lekker met ons mee. In bijna alle gevallen zijn Liv en Rev de oudsten, dus ook voor hun is deze periode nieuw. Gelukkig zijn ze ook heel begripvol en snappen ze echt wel dat vrienden, gamen, sport in deze tijd bovenaan het lijstje staan. En dan is het best slim om als tante die vrienden er gewoon bij uit te nodigen. En zo logeerde Rev, Liv en een vriendin vorige week bij mijn zus en kwamen er ook nog even twee vrienden langs.

Veel dingen zijn ook nog acceptabel als je kleine neefjes en nichtjes erbij zijn. Dan wil je best nog even in het openbaar dansen of op tijd opstaan bij een logeerpartijtje. Maar als die neefjes en nichtjes er dan niet zijn, ga je dan met Pasen ook nog eieren zoeken?

Daar hadden opa en oma wat op bedacht! Bij aankomst in de tuin aan de Brinkstraat zagen we de eerste paaseieren al liggen. Er bleken er twintig te zijn verstopt. Liv en Rev zijn behoorlijk competitief dus ze maakten er gewoon een wedstrijdje van. Toen het eerste ei gevonden was werd het wedstrijdje pas echt ingezet. Bij het pakken van het ei was er gerammel te horen. “Zit er geld in?” riep Liv. De eerste eieren waren zo gevonden en ook naar de moeilijk verstopte eieren werd vol overgave gezocht. Gelukkig houden onze pubers nog steeds (meestal) van eerlijk en werd de buit dus eerlijk verdeeld! Het was een winstgevende eerste Paasdag.

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *