Afscheid voor vandaag. Het klinkt nogal heftig, maar eigenlijk zit mijn tijd er gewoon op.

Vandaag begint de vakantie voor Liv en Rev, maar ook voor mij. De vakantie betekent voor ons vrije tijd. Tijd om te doen waar je zin in hebt en waar je van ontspant.

Schermpjes horen daar tegenwoordig ook bij. Niks mis mee, al gaat er soms wel heel veel tijd naar onze telefoon. Instagram en Facebook zijn mijn twee grootste tijdrovers. Voor Liv en Rev zijn dit TikTok, Snapchat en YouTube.

Afgelopen zomervakantie hadden we het hier samen over. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we onze vakantie niet grotendeels vullen met een schermpje? We bekeken op onze telefoon hoeveel tijd we de afgelopen dagen hadden besteed aan de verschillende apps. Liv kon ons toen ook vertellen dat je op die apps een timer kunt zetten. In goed overleg werden de timers voor verschillende apps aangezet.

Het is geen streng wijzende vinger naar onze kinderen, ook Tim en ik laten onze telefoon zelden voor langere tijd met rust. En dus zette ook ik een timer van een half uur per dag op Instagram en Facebook.

Dat betekent dat wanneer ik 29 minuten op Instagram heb zitten kijken er in beeld komt dat ik nog 1 minuut heb. Je eerste reactie is dan, wegklikken! Om vervolgens hem weer te openen om ook die ene minuut vol te maken. Dan volgt er een keurig bericht met “Afscheid voor vandaag. Uw timer voor Instagram is afgelopen. U kunt deze app morgen opnieuw gebruiken”. Het icoontje op je telefoon verandert van roze/geel naar grijs, zodat je ziet dat hij niet meer te gebruiken is.

Bij Liv en Rev gaat het dus ook om meerdere timers. En deze kunnen ze zelf aan en uit zetten en/of het limiet voor de apps verhogen. Het gaat niet perse om de schermtijd zelf, het gaat vooral om bewust worden. Hoeveel tijd breng ik door op mijn telefoon, welke app is mijn favoriet, wat kan ik doen als mijn tijd voor die dag erop zit? Ook merken we dat we veel sneller onze telefoon even weg leggen en veel gerichter kijken. Niet meer meerdere keren over hetzelfde bericht heen scrollen, maar alleen bekijken wat je nog niet hebt gezien.

En nu start de herfstvakantie. Tijd om te doen waar we zin in hebben. Daar hoort onze telefoon ook bij, maar niet de hele dag. Zojuist dus mijn timers weer aangezet. Ik zal Liv en Rev straks eens vragen of zij ze ook weer aanzetten? Houden we weer tijd over om leuke dingen samen te doen!

Nieuwsgierig wat we gaan doen? Ik ga proberen om iedere dag te schrijven dus “Lees, leef en loop” ook deze vakantie met ons mee!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *