Op 8 november begon het al en eindelijk is het zover! Je gaat bijna denken dat er iets leuks op de planning stond, dat er werd afgeteld naar een feestje ofzo.

De dagen werden inderdaad goed in de gaten gehouden, maar van een feestje kunnen we niet spreken. Vandaag begon namelijk Liv haar toetsweek.

En daar ben ik zeker niet jaloers op. Je voorbereiden op 9 toetsen die je in een week tijd moet maken is een hele klus. Niet alleen het leren vraagt veel tijd, maar ook het overzicht krijgen en houden is een hele opgave.

Met deze klus help ik Liv graag. Dat overzicht krijgen en houden bedoel ik dan. Het leren moet ze toch echt zelf doen. En door de jaren heen zijn we er ook achter gekomen dat overhoren een enkele keer nog kan. Over het algemeen kost het gewoon teveel tijd om uit de leerstof de goede dingen te halen om te overhoren, dan is er van effectief werken geen sprake meer.

Waar ik wel mee kan helpen is plannen. Ik plan zo’n beetje alles wat ik plannen kan, dus ook Liv haar toetsweek stond op de planning. Daar vraagt ze nu ze in Vwo 4 zit zelfs om; “Zullen we weer zo’n lijst maken?”

Een aantal weken geleden werd er weer zo’n lijst gemaakt. En zo’n lijst is een flinke puzzel. We maken een overzicht van de toetsen die gepland staan met de leerstof die daarbij hoort. Dan bekijkt Liv hoeveel tijd ze nodig heeft voor de voorbereiding en hoeveel dagen ze van te voren de toets nog weer wil gaan leren.

Op 8 november begon de voorbereiding al. Ongelooflijk knap hoe Liv zich daar aan kan houden. Ze zet gerust de wekker om op tijd te beginnen en heeft heel veel extra uurtjes op school doorgebracht om zich te houden aan haar planning.

Daar mag best een beloning tegenover staan. De mooiste beloning zouden een paar mooie cijfers zijn. Het zal alleen wel even duren voordat de eerste cijfers in Magister (https://www.opdevoet.nl/magister/) staan. Om Liv nu al te belonen hangt er onder haar planning een toetsweekslinger. Na iedere toets mag er gekrast worden en zo is die toetsweek misschien toch nog een beetje een feestje!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *