Wat ik schrijf op mijn blog kan de hele wereld lezen. Sinds ik schrijf op mijn weblog ben ik mij hiervan bewust. Dit alles weerhoudt mij er zelden van om ergens niet over te schrijven, ook al zijn er mensen die vinden dat ik voorzichtiger zou moeten zijn.

Zo schreef ik open over de dood van mijn vader. Zo verstopte ik mijn verdriet nooit. Ook schreef ik over vriendschappen en teleurstellingen. Ik schreef over de slaapplroblemen van Rev. En ook over de poepproblemen van Liv.

Het poepprobleem van Liv heeft inmiddels voor veel peuters/kleuters voor oplossingen gezorgd.

Directe lezers van mij mailden mij voor tips en stelden mij hun vragen. Er waren/zijn veel meer kinderen die niet kunnen of durven poepen. Het onderwerp is alleen erg privé waardoor we het er zelden over hebben met buitenstaanders. Wanneer je het nergens over hebt weet je ook niet of er mensen om je heen zijn die je kunnen helpen.

Doordat ik het gewoon de wereld in gooide maakte ik het onderwerp bespreekbaar. En zo kreeg ik vanavond alweer een berichtje met een hulpvraag. Via via via via wist deze moeder van de problemen van Liv. Ik help graag en waagde er meteen een telefoontje aan. Na 20 minuten bellen legde ik voldaan de telefoon neer. De moeder gaat morgen de huisarts bellen en laat zich doorverwijzen naar de poeppoli in Meppel.

De poeppoli waar Liv van haar trauma af kwam. Vol enthousiastme kan ik zo’n moeder vertellen hoe wij in drie maanden tijd afscheid van de luiers namen. Hoe POEP de normaalste zaak van de wereld is geworden in ons gezin. Hoe lastig het was om het de tijd te geven en hoe moeilijk het was om af en toe ook een stapje terug te moeten doen. Hoe dankbaar ik de kinderbekkenbodemfysiotherapeut ben voor haar hulp, maar vooral hoe trots ik ben op Liv.

Want na drie maanden hulp poepte Liv zelfstandig op de wc. Ze heeft daarna nooit meer een terugval gehad. Zelfs nu op school gaat ze in haar uppie en maakt ze haar eigen billen schoon. Wanneer dat een keer niet helemaal goed gaat is er niets ergs aan de hand en doet ze gewoon als ze thuis is een schoon onderbroekje aan. De andere kan mama wel weer wassen. Wie had een jaar geleden kunnen denken dat Liv haar afkeer en gruwel naar POEP toe volledig zou overwinnen? Ik had het zeker gehoopt, maar had er niet veel vertrouwen in… En daarom ben ik ook zo blij dat we de stap hebben durven maken, dat we ook nu weer durfden te zeggen dat we het zelf niet meer wisten. En wat ben ik ontzettend trots op Liv, ze heeft het maar mooi geflikt! Mijn stoere kleuter!

Ik hoop dat de moeder van vanavond volgend jaar net zo trots en tevreden terug kan kijken op haar stoere kleuter… Succes!

Je houdt misschien ook van...

6 Reacties

 1. Eej Nicolle,

  ik wist niet dat jullie poepproblemen hebben gehad met Liv. Wij hebben ook problemen gehad met Charissa en die is ook naar de poeppoli geweest. Dat was toen nog alleen maar in Nijmegen en het AMC in A`dam. Gaat gelukkig prima nu. Ik adviseer mensen ook altijd naar de website te gaan kijken en een dagboek in te vullen. Wij moesten om de 1 à 3 weken naar Amsterdam, maar ik zou het zo weer doen.Vond het leuk om te lezen dat er meerdere naar de poli zijn geweest.

  Gr. Terrence

 2. Zo knap van Liv! En ik vind het heel fijn dat je over dit soort dingen schrijft, de dingen die er toe doen, je blijft niet aan de oppervlakte, vind ik mooi!

 3. ooh, wat goed van Liv! En van jullie, goed doorgezet en aangepakt. Lijkt me zo lastig… Bravo!

 4. hoi

  nou hier nog steeds niet verder met Lea. ik wwou dat ik nooit naar hardenberg was gegaan. dus mensen laat je niet doorverwijzen naar hardenberg maar echt naar Meppel. Lea durft nu inmiddels op de wc te zitten met de luier om maar een gat erin of uberhaupt zonder luier is not don. ik ben nu even gestopt met alles. al zeggen we dat niet zo tegen Lea. ze is goed bezig en het is al heel kna van haar dat ze durft te zitten. over drie maanden belt de pedagoog weer en dan bespreken we hoe nu verder. ik vraag dan ook om een verwijzing naar Meppel. om dat gelijk te doen zou teveel voor Lea zijn. dus nu even rust en dan weer verder.

  1. Hallo Wendy,

   http://www.poeppoli.nl/ gewoon proberen.
   als ze aanleiding zien na het invullen van alle gegevens, word je geholpen. Je hoeft dan alleen een verwijzing van de huisarts te vragen, maar dat is het probleem niet.

   Succes er mee

 5. Hoi Nicole,

  Wat kun je toch prachtig schrijven! respect!
  Morgen gaan we weer naar de poeppoli! hopen dat het gaat helpen! nogmaals bedankt!
  groetjes Linda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.