De eerste week vakantie zit er alweer op. De zomervakantie. De vakantie die de scheiding is tussen twee schooljaren. Ik laat het ene schooljaar achter mij en richt mij volledig op het komende jaar.

Sinds ik aan het werk ben spring ik van het ene leerjaar naar het andere. Ik begon in Witharen met groep 5/6. Toen ging ik naar de Bloemenhof en kreeg daar de groep 4 die ik het jaar ervoor in mijn eindstage als groep 3 had gehad. Na dit jaar groep 4 kreeg ik nog een keer groep 4 voor mijn rekening wat ik heerlijk vond. Nog heerlijker was het dat ik de twee jaar daarna groep 3 onder mijn hoede mocht nemen. Om na de zomer van 2010 weer met groep 4 verder te gaan. Vorig jaar stapte ik zelfs door naar groep 5. Heel goed voor mijzelf om deze groep ook een jaar gedraaid te hebben, omdat dit de ontwikkeling voor mijzelf duidelijk aangeeft. Waar komen ze vandaan en waar moeten ze naar toe. Ik weet nu heel goed wat wanneer aangeboden wordt en wat een goede voorbereiding hierop zal zijn. Mijn sprongen in de leerjaren komen aankomend schooljaar goed van pas….

Na de vakantie start ik namelijk met een combinatiegroep 3/4. Dit zijn de groepen waarnaar mijn voorkeur uitgaan. De leeftijd, de interresses, de onbevangenheid en de leergierigheid maken dat geen schooldag hetzelfde is. In groep 3 en 4 moet je de kinderen nog ontdekken, leren leren en leren kennen. Tijdens deze leerjaren voer je bijzondere gesprekken met ouders. Gesprekken die heel leerzaam zijn voor mijzelf als leerkracht, maar ook als moeder en mens.

Zelfs nu in de vakantie leer ik al van deze groep. Een combinatiegroep vraagt om een uitstekend klassenmanagment. Iets waar ik dagelijks over nadenk…. Hoe beginnen we het schooljaar? Welke vakken zetten we naast elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat er ook tijd en ruimte overblijft voor de verlengde instructie? Hoe richten we het lokaal in voor 10 groep 3 leerlingen en 16 groep 4 leerlingen?

De laatste vraag is inmiddels beantwoord. Afgelopen donderdag hebben mijn duocollega en ik ons lokaal ingericht. Na wat puzzelen en schuiven is het helemaal naar onze zin…..

 Aankomende donderdag gaan we nog een keer samen zitten om ook op de andere vragen een antwoord te krijgen. En dan kan wat mij betreft het schooljaar wel beginngen…. Nou ja…. ik verheug mij ook nog enorm op de komende weken thuis, op de camping en aan zee! Alles op z’n tijd!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *