Omapedia, nooit van gehoord zeker. Klopt, het woord staat ook niet in het woordenboek. En toch gebruiken wij het hier in huis met grote regelmaat.

Omapedia is een samenvoeging van oma en wikipedia. Wikipedia is wat bekender. Wikipedia is de online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is.

Wikipedia hebben wij zelden nodig, omdat wij Omapedia hebben.

Twee weken geleden schreef ik al dat mijn moeder, oma dus, wel op de hoogte was het “Hey Marco, Hai Prima” nieuws. Dat was geen toevalstreffer. Meestal weet oma precies wat er op de wereld gebeurt. En dan hebben we het niet alleen over het nieuws dat voorbij komt op het NOS journaal, maar ook gewoon de puberweetjes.

“Heb je al gehoord dat Kanye West en Kim Kardashian uit elkaar zijn?” vraagt ze dan aan Liv. Er volgt dan een gesprek tussen Liv en mijn moeder waarin ik meerdere feitjes voor de eerste keer hoor.

Ook over de Formule 1 doet ze regelmatig een boekje open. En omdat ze naast het actuele nieuws ook alle seizoenen van de serie “Drive to Servive” heeft gekeken weet ze precies wat er speelt en waar dat uit voort komt.

Tijdens de Olympische Spelen kan ze over bijna elke sport wel iets vertellen wat voor ons nieuw is. Op Koningsdag houdt ze ons onder andere op de hoogte van de aanwezigen. En de afgelopen weken werden we keurig op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes over het Eurovisie Songfestival. De onderwerpen zijn dus ook nog actueel.

Omapedia lijkt er vaak net als Wikipedia naar te streven om objectief te zijn. Haar opmerkingen zijn vaak feiten waarin ze niet meteen haar mening geeft. Niet meteen, want wanneer het gesprek het toelaat dan is er zeker ruimte voor ieders mening.

En mocht het een keer voorkomen dat het stil is aan tafel (ik hoor jullie denken, kan dat?) dan vragen we gewoon aan Omapedia of ze nog een leuk nieuwtje heeft!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *