Vroeger wilde ik 2 dingen worden. Moeder en juf! En dat is allebei gelukt en daar geniet ik enorm van. 

Nu weet ik al sinds Liv geboren is dat ik deze 2 dingen heel goed kan combineren. Maar combineren is wel iets anders dan samenvoegen. De moederjuf is weer een hele nieuwe rol. Die rol heb ik niet alleen opeens gekregen, maar heel veel moeders/ouders met mij.

En zo’n rol moet je echt even ontdekken. Hoe ben ik als moederjuf? Wat voor leerling is mijn kind? En hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Na een dikke week thuisonderwijs hebben we ons ritme weer gevonden. Al moet ik zeggen dat we er net als in de eerste lockdown op maandag steeds weer even in moeten komen. Zo ook gisteren….

We starten zoals iedere dag met het bekijken van het schoolwerk. Liv haar schooldagen zien er wisselend uit, maar ze bleek een volle lesdag te hebben. We zorgen dan dat we onze pauzes samen plannen. Bij Rev ziet zijn schooldag er iedere dag hetzelfde uit wat betreft planning. Wel kijken we om 8.30uur samen naar wat hij moet doen, wat we moeten printen en wat hij het beste onder mijn online lessen kan doen.

En tijdens die online les ontstond er een goed voorbeeld van de thuiswerkende ouder.

Ik zat in de Meet met een grote groep kinderen. In mijn ooghoek zie ik Rev staan met een lichtelijk gefrustreerd koppie. Ik gebaar dat ik nu niet kan helpen. Hij zoekt Liv op en vraagt of zij kan helpen, ook zij had een online les en adviseerde hem even iets anders te gaan doen. Een kleine 5 minuten later stond hij er weer. Nu met dikke tranen over zijn wangen, “het lukt echt niet mama”. De kinderen uit mijn groep zien Rev regelmatig op school. Rev is toch echt die grote jongen uit groep 8. En daar stond die jongen uit groep 8… en dus vertelde ik de kinderen uit groep 3 dat ook grote kinderen het thuis werken niet altijd makkelijk vinden. En zo kon ik meteen Rev alvast even pauze laten nemen.

Na mijn online les hielp ik Rev weer op weg en maakten afspraken over wat hij in vervolg kan doen als hij het even niet meer weet. Uiteraard hielp ik hem ook met die lastige opgave. Aan het eind van de ochtend bedankt hij mij en zegt: “We zijn een goed team hè mam?!”

En dat zijn we…. En wij niet alleen, maar ons hele gezin! En zoveel gezinnen met ons. Wat leven we in een bijzondere tijd. Een tijd waarin je als gezin een team moet zijn. Want met goed overleggen, rekening houden met elkaar, naar elkaar luisteren en samen werken lukt het ons wel!

Nog even volhouden lieve moederjuffen!

Ons team! Gelukkig lachen we ook heel veel!

Afgelopen vrijdag bracht ik voor RTV Oost het thuisonderwijs in beeld. Kijk hier de aflevering:

Impact van de tweede golf aflevering 11

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *