Halverwege november kwam er een boek uit over kroonprinses Amalia. Geschreven door Claudia de Breij en op Storytel wordt hij ook door Claudia voorgelezen. Uiteraard liet ik mij voorlezen terwijl ik mijn huishoudelijke taken uitvoerde.

Het boek vertelt over het verleden en de toekomst van onze toekomstige koningin. De band met haar familie en haar omgang met vrienden. Ook vertelt ze over haar hobby’s en perfectionisme. Maar het stukje dat mij het meeste aansprak was het deel waarin ze vertelt over haar bezoekjes aan de kinderpsycholoog en andere professionals. Praten over haar mentale gezondheid is voor haar geen taboe.

En terwijl ik nadacht over de vraag die Liv ons stelde op oudejaarsavond; “Wat zijn jullie goede voornemens?” dacht ik terug aan dat stukje uit het boek. Want hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden?

Een paar jaar geleden sprak ook ik met een professional over het plotselinge overlijden van mijn vader. De jaren na zijn overlijden hadden vooral in het teken gestaan van heel hard werken. Hoe harder je werkt hoe minder tijd er is om te voelen. Een positieve bijkomstigheid is ook nog dat je van hard werken moe wordt en daardoor kon ik weer beter slapen. Voor mij op dat moment de beste manier om op de been te blijven. Totdat allebei de kinderen naar school gingen en ik opeens wel eens tijd over had. Tijd om te voelen.

Dat voelen voelde in eerste instantie niet heel aangenaam en dus vulde ik ook die tijd weer op met bezig zijn. Ondertussen sprak ik hierover met mijn professional. Zij leerde mij in die periode prioriteiten te stellen. Prioriteiten in de dingen die op een dag moeten gebeuren. Ik maakte een lijst met klusjes/taken. Toen zij de lijst bekeek viel haar meteen 1 ding op, er stond niets op wat ook maar een beetje op ontspanning leek.

En zo moest ik leren “niets” te doen. Als ik leerde ontspannen in rustige tijden dan zou ik dat ook beter kunnen als er onrustige tijden zouden komen. Ik zocht naar dingen die mij rust gaven. Heel langzaam vond ik een aantal dingen; puzzelen, een tijdschrift lezen, in bad gaan, schrijven, thee drinken en wandelen. Het was belangrijk dat die dingen niet met iemand zouden zijn, omdat ik moest leren om juist als ik alleen was rust te vinden.

Ik voegde de activiteiten die mij ontspanning gaven toe aan de lijst met taken die in mijn ogen moesten gebeuren. De opdracht was nu om deze in cirkels te zetten. In de middelste cirkel schreef ik “ik”. De cirkels daaromheen waren voor de punten op mijn lijst. Hoe belangrijk is strijken als je nog niets voor jezelf gegaan hebt?

Het A4tje met cirkels hing de afgelopen jaren naast mijn bed. En als ik nog even de vissenkom wilde verschonen dacht ik aan mijn cirkels. In welke cirkel staat de vissenkom verschonen? En heb ik al wel gezeten vandaag? De lijst bleek alleen inmiddels behoorlijk verouderd. Daardoor raakte de mentale gezondheid weer steeds meer op de achtergrond.

Mijn antwoord op Liv haar vraag over goede voornemens is dan ook; aandacht voor mijn mentale gezondheid door mijn cirkels weer up to date te maken. Dagelijks de cirkels in de goede volgorde uit te voeren met iedere dag in ieder geval 1 paarse activiteit!

Ik ben meteen een nieuwe lijst gaan maken met taken en ontspanning en heb deze weer op de goede plek in mijn cirkels gezet. Hij hangt inmiddels weer naast mijn bed en in het midden staat gewoon weer ik!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *