Ouders met pubers zullen deze blog vast herkennen. Ouders met jonge kinderen zijn alvast een beetje voorbereid en ouders met oudere kinderen weten wat ze missen. En ben je nog geen ouder of heb je geen kinderen dan weet je hoe het er nu aan toe gaat.

De herfstvakantie vloog voorbij en school was even een weekje bijzaak. Bijzaak inderdaad, want helemaal uit gaat het tegenwoordig nooit.

Nog voordat de tieners starten op het voortgezet onderwijs wordt ze geadviseerd om de school app te installeren. Dat betekent in het geval van Liv en Rev, Magister. Met Magister heb je altijd en overal de laatste informatie van school beschikbaar. Deze app is er ook voor ouders. En nog voordat Rev zijn eerste schooldag startte was hij al in “mijn” magister toegevoegd. Met twee klikjes wissel ik van Liv naar Rev.

Super makkelijk! Het is namelijk hun rooster, agenda en rapport in één. Roosterwijzigingen zijn meteen zichtbaar, huiswerk voor de volgende week staat er op de donderdagavond daarvoor al in en cijfers worden niet meer (altijd) in de klas genoemd, maar kun je terug vinden in je cijferlijst.

Het heeft in mijn ogen ook wel een paar nadelen. Deze nadelen zijn vooral voor de kinderen aanwezig. Je ouders kunnen namelijk ook alles zien. Hoeveel huiswerk je hebt en welke toetsen eraan komen. Of je tussenuren hebt of eerder vrij bent. En dan heb je ook nog het kopje afwezigheid. Hierin wordt bijgehouden of je afwezig bent geweest, te laat komen wordt keurig genoteerd en ook voor het vergeten van boeken volgt er een aantekening in Magister.

Allemaal punten die voor Liv en Rev nog niet zo heel nadelig zijn, maar er wel voor zorgen dat je weinig geheim kunt houden als het over school gaat.

En wat voor het ene kind een nadeel is, hoeft voor het andere kind dat nog niet te zijn. Wat ik bijvoorbeeld voor Liv en Rev wel een nadeel vind is de cijferlijst. Deze kan namelijk ten alle tijden aangevuld worden. Dus ook in het weekend en in de vakantie.

Afgelopen vakantie konden er voor Liv twee cijfers toegevoegd worden aan Magister. En dus opende Liv meerdere keren in de herfstvakantie de app.

De cijfers kwamen niet. En dat vond ik prima. Want als je een mooie voldoende binnen krijgt terwijl je lekker aan het schaatsen bent zijn de rondjes die volgen nog fijner. Het kan alleen ook zo zijn dat er een onvoldoende wordt bijgeschreven in jouw lijst. Dat kan er voor zorgen dat zo’n heerlijke dag opeens niet zo fijn meer is.

Dan zou je kunnen concluderen dat ze natuurlijk niet hoeven te kijken. Dat klopt, maar als je in de groepsapp van je klas leest dat het cijfer er in staat, blijkt het heel lastig om het kijken uit te stellen. En zo is het op zo’n moment duimen voor een goed cijfer of een plotselinge positieve kijk op een onvoldoende.

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *