Terwijl ik de boodschappen uit de auto haal komt de bestelauto de straat in rijden. Ik ben gelukkig net op tijd thuis.

Mijn moeder haar verjaardagscadeau wordt gebracht. Vijftien tijdschriften voor haar om de komende week te lezen. Mijn moeder leest graag en het liefst tijdschriften. Dan komt er nog een moment waarop je kunt stoppen, in een boek blijf je doorlezen volgens haar.

En zo gaven wij haar voor de herfst en winter de leesmap cadeau. Met de nieuwste bladen uiteraard. Dan is ze in ieder geval goed op de hoogte van de laatste roddels en klopt de horoscoop.

De leesmap voelt eigenlijk een beetje als nostalgie. Mijn oma en oom hadden vroeger ook altijd de leesmap. Als we daar op visite waren lag de leesmap geregeld op tafel. Ik las de Donald Duck en de Tina en later de Mijn Geheim. Soms mocht ik er even één mee naar huis nemen.

Zelf hebben we ook nog een tijd de leesmap gehad. Daarvan herinner in mij vooral het moment dat deze weer opgehaald zou worden. De avond daarvoor moesten de bladen verzameld worden en werden ze op volgorde in de map gelegd. Als er dan één miste werd het huis nog even grondig doorzocht. Meestal kwam hij tevoorschijn uit één van onze slaapkamers. En zo werd de complete map dan bij de deur gezet om de volgende dag omgeruild te worden.

Wij zetten hem dus bij de deur. Mijn oma daarentegen liet de beste man altijd keurig binnen. Ze dronk een kopje koffie met hem en maakte een gezellig praatje. Zoals ze dat ook deed met de man van het ijspaleis, het eierboertje en eigenlijk iedereen die langs kwam.

Ik heb nog even getwijfeld bij het aannemen van de map om de bezorger ook een kopje koffie aan te bieden, net als mijn oma altijd deed. Ik heb het toch maar bij een vriendelijk praatje aan de deur gehouden.

Kruip ik nu op de bank met de leesmap. Zodra mijn moeder thuis is ligt hij weer beneden, beloofd! Kan zij er de rest van de week van gaan genieten. En wie weet haal ik er soms wel eentje op. Dan zal ik hem daarna ook meteen weer op de goede plek terug leggen zodat we op maandagavond niet alsnog moeten zoeken.

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *