Ik kan het mij niet voorstellen dat er bij ons thuis niet dagelijks voorgelezen zou worden. Bij het naar bed gaan ritueel hoort ook een boekje lezen. Liv en Rev kiezen allebei hun eigen verhaaltje en deze wordt speciaal aan hen voorgelezen. Wanneer we met z’n tweetjes zijn brengt de één Rev naar bed en de ander Liv. Als we alleen zijn wordt de één voorgelezen terwijl de ander alvast even een boekje in zijn/haar eigen bed “leest” totdat hij/zij aan de beurt is. Het is zo gegroeit en het bevalt ons en de kinderen goed.

De keuze in boeken is reuze. We hebben leuke korte verhaaltjes, spannende verhalen en prachtige prentenboeken. Bij Rev is al tijden “Kusje, Kusje” favoriet. Liv wisselt tussen “Floor, de ridderprinses”, “Bommes” en “Het grote boek van Merel”.

Bij Liv is er nu nog een keuze bij gekomen. Ze krijgt sinds een paar weken een boek van school mee. Vroeger was dit het spel en boekenplan, tegenwoordig is het waarschijnlijk het boekenplan want het speeltje hoort er niet meer bij. Elke twee weken krijgt ze op dinsdag een nieuw boek mee naar huis. Voordat we naar bed gaan die dag hebben we het boek al minstens drie keer gelezen. En toch kiest ze ’s avonds nog een keer het boek van school.

De komende twee weken leef ik dus in het verhaal van Kiki. Het eendje Kiki krijgt een zusje en is daar in eerste instantie niet echt blij mee. Gelukkig heeft ze een lieve opa die precies weet wat Kiki nodig heeft, een beetje aandacht en waardering. Dat helpt en Kiki showt al haar kunstjes aan haar zusje. Mooi om te zien hoe Liv het moraal van het verhaal begrijpt.

Wat ook mooi is om te zien, is hoe ouders op dinsdag hun kind zonder boek naar school brengen. Je ziet ze kijken naar de tasjes en denken van TUUT! De één maakt zich er niet druk om, de ander stapt zo weer op de fiets om het boek alsnog te halen. Ik ben niet bang dat dit bij ons gaat gebeuren, Liv helpt het mij wel herinneren. “Wanneer moet dit boek ook alweer terug mam? De dinsdag na de Pasen Liv”. Kunnen we de Paasdagen nog mooi over de eendjes lezen!

Op de stoel naast hun bed staan de populairste boeken. Maar ze weten ook heel goed welke boeken er nog op de plank en in de kast staan… En nu dus ook welke boeken juf op school in de aanbieding heeft.

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *