Eigenlijk wilde ik deze log zelfs KUTkanker noemen, maar dat begint meteen zo direct. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet goed weet hoe ik deze log minder direct moet beginnen.

Gewoon KUTkanker dan maar!

Ik wil niet bang zijn voor deze vreselijke ziekte. Ik wil angst niet mijn leven laten beheersen, maar waarom krijgen er dan toch zoveel mensen kanker?

Ik wil/kan/mag geen namen noemen, maar het komt steeds dichter bij.

Een nichtje van een leerling uit mijn klas;  hersentumor.

Een leerling van school;  tumor in haar buik.

Moeder van(… ja … hoe zal ik je noemen) oude vriendin waar ik nog steeds contact mee heb; longkanker.

Op school in de klas heb ik gesprekken met mijn leerlingen over dit onderwerp. Ik vertel ze dat kanker inderdaad een vreselijke ziekte is. Dat er verkeerde cellen in je lichaam aan het werk zijn. Ik vertel ze ook dat de artsen in Nederland heel veel kunnen, dat ze proberen iedereen weer beter te maken. De medicijnen tegen kanker zijn alleen soms een beetje in de war en eten niet alleen de slechte cellen op, maar ook de goede waardoor je nog zieker wordt en je haren uitvallen. Voor de kinderen is dit allemaal best makkelijk uit te leggen en te begrijpen. De voor hun alles zeggende vraag komt alleen altijd weer boven: Ga je dan dood?

Ik kan alleen maar een eerlijk antwoord geven: dat hoeft niet, maar soms gebeurt het wel. Soms weten de dokters het ook niet meer en zijn de verkeerde cellen met zoveel dat de medicijnen ze niet meer allemaal "dood" kunnen maken.

Het liefst zou ik mijn leerlingen volkomen gerust stellen! Maar wie stelt mij gerust? Wie belooft mij dat het ons niet zal overkomen? Niemand die zegt: "Weet je wat, jullie hebben je portie wel gehad. Hoornblad xx slaan we even over deze keer".

Ik weet het… het komt zoals het komt! Maar in mijn achterhoofd roept er een klein kaboutertje (van hopelijk goede celletjes…) "Je weet maar nooit!"

De mensen waarvan het kaboutertje gelijk heeft gekregen, wil ik alle sterkte en kracht van de wereld wensen! Een mens is een sterk wezen en heb je er maar zo niet onder, ook de KUTkanker niet! 

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *