Juf… Er is weer iets ergs gebeurd in Nederland. Ach ja, wat dan? Nou, er is een olifant dood gegaan! Ja dat is zeker erg verdrietig. Hij was in een gracht gevallen. Er zat geen water in hoor, maar hij was erg in de war en toen hebben ze hem een spuitje gegeven. En nu is hij dood!

Ik had het inderdaad ook gezien op het nieuws. Toevallig waren Tim en ik samen met Liv donderdag nog in de dierentuin en hebben Olifant Annabel nog bewonderd. Liv is gek op olifanten, dus we hebben er lang staan kijken. We hebben het nog gehad over hoe groot en machtig een olifant is…

De kinderen in mijn klas waren er behoorlijk van onder de indruk. Ze zijn allemaal wel eens in Emmen geweest dus hebben ook allemaal Annabel wel eens gezien. Begrijpelijk dat zoiets indruk op ze maakt en dat daarop een gesprek volgt. Het was alleen een iets ander vervolg dan ik mij had voorgesteld…

Wat gaat er nu met die olifant gebeuren juf? Ik heb eerlijk geantwoord dat ik geen idee heb. Of zou die net als jou vader verbrand worden? Oei… brok in mijn keel, wat moeten we hier nou mee? Dat zou inderdaad kunnen al weet ik niet precies hoe dat dan gaat. Hoe is dat met jou vader gegaan dan? Die is inderdaad gecremeerd. Dat had ik verteld hè, dan ga je in een soort oven waarin het zo warm wordt dat je lichaam verandert in as. Net als een sigaretje dat je oprookt. En wat gebeurt er dan met het as? Dat as krijg je dan terug. Je kunt het op een begraafplaats zetten of gewoon thuis bewaren. Wat hebben jullie ermee gedaan? De as van mijn vader staat bij mijn moeder thuis. In een mooie pot met daarop een bos bloemen. Gewoon binnen in huis? Ja gewoon binnen. Juf… Ja! Wil je hem dan een keer meenemen…

Inmiddels heb ik contact gehad met de dierentuin in Emmen en weet ik dat Olifant Annabel nu voor onderzoek in Utrecht is. Wat er daarna mee gebeurd kon de receptioniste mij niet vertellen. Ik kon de vraag wel mailen. Samen met de groep de dierenverzorgers van de olifanten gemaild. Nu maar hopen dat we antwoord terug krijgen.

Je houdt misschien ook van...

6 Reacties

 1. Hoi Nicolle,

  Wat een mooi stukje over de olifant en je vader.. Mooi hoe kinderen kunnen reageren en hoe een verhaal ineens een andere wending krijgt. Kirst en ik moesten er allebei wel om lachen.

  Ik moest ook denken aan mijn nichtjes die zich afvroegen waar Siem nu is. Kris zei tegen haar zusje Tess dat Siem bij de sterren is. Tess zei toen: "ik wil ook naar de sterren, met Siem spelen."

  Groetjes thuis!
  Liefs Cindy

 2. Ja Nicolle
  Kinderen zijn heel direct met het vragen hoe iets komt of gaat
  Je hebt het goed opgevangen hoor heel duidelijk ik weet dat het heel moeilijk voor je is om dan zo maar even een antwoord te geven wat je papa betreft want je schrikt er wel even van ondanks dat je papa vreselijk mist heb je het toch goed gedaan je vader is heel trots op jou dat weet ik zeker en denkt vast nicolle je bent een kei van een dochter
  we houden van jullie dikke zoen van ons en vergeet nooit we denken elke dag aan jullie wel uit het oog maar nooit uit het hart
  liefs joke

 3. Dat vind ik het heerlijke aan kinderen…direct en eerlijk zijn..
  Maar in jouw geval was dat natuurlijk heel confronterend…
  Je hebt het zo mooi opgepakt..zoals ik de situatie las.
  Dan kan het zo dicht bij elkaar liggen..overlijden van een olifant en van je vader….
  Toch bijzonder dat er dan op deze manier over wordt gesproken…kvind mooi!!

  En..wat goed dat je hebt gemaild naar de verzorgers in de dierentuin…
  samen met de klas op zoek naar het antwoord…
  Dat is toch het heerljke van les geven!

  Liefs

 4. hoi lieverds

  Afgelopen zondag is Sebas nog met de meiden naar de dierentuin geweest en natuurlijk hebben ze ook bij de olifanten gekeken. Een paar uur later is olifant Annabel er niet meer. Zo snel kan het allemaal gaan maar dat hoef ik jou niet te vertellen. We hebben maandag Joyce verteld dat er een olifant was gevallen en nu dood is en het eerste wat ze zei is dat zij hem wel weer wakker zou maken. Heerlijk dat kinderen zo makkelijk kunnen denken en onschuldige vragen kunnen stellen al is dat soms best confronterend.
  Je hebt het goed opgelost en ben benieuwd of je nog een reactie krijgt.
  Doe je verder kalmpjes aan en we spreken elkaar wel weer.

  dikke kus van ons aan jullie allemaal (Huttentjes)

 5. Bijzonder dan hè? Kinderen… Bijzonder hoe zij erover na kunnen denken. Vind dat je het erg goed en knap hebt opgelost!

  De olifant was daar idd voor onderzoek. Las op tekst, dat ze verlamt was en daarom niet meer kon staan…Dat zullen ze wel onderzocht hebbe in Utrecht!

  Dikke kus voor jullie allemaal

 6. Hallo Nicolle. Ja zo zie je maar weer dat kinderen er ook over nadenken en er vragen over hebben,en ze zijn misschien wel eerlijker dan de meeste volwassene,althans ze denken niet na van kan ik dit wel vragen ze doen het gewoon. Ik denk vast dat je wel een antwoord op je vraag krijgt van de dierentuin. Kus Evalien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.