“Je moet goed voor jezelf zorgen” hoorde ik het afgelopen jaar nog vaker dan de jaren daarvoor.

In die jaren daarvoor dacht ik altijd dat ik best goed voor mezelf zorgde. Van (bijna) alles wat ik deed genoot ik. Ik houd van mijn gezin, mijn werk en mijn sociale contacten. Ik geniet van mijn vaste hobby’s en wissel zo nu en dan wat hobby’s met elkaar af. Wat ik echter niet zag was dat ook leuke dingen je emmer kunnen vullen.

En met zo’n bijna altijd volle emmer met fijne dingen kan een extra druppel ook net teveel zijn. En toen die emmer vol was, bleek hij ook echt vol te zijn. Ik kreeg hem ook niet meer in m’n eentje leger. Iedere vakantie zorgde ik ervoor dat ik er een beetje uitgooide, maar de druppel die de emmer doet overlopen kwam steeds weer terug.

Gelukkig zijn er mensen die kunnen helpen met het legen van jouw emmer. En ik vond de (voor mij) beste! Ze hielp me met het afstand nemen van mijn gedachten en hier liever mee om te gaan. De controle die mij houvast gaf, zorgde ook voor weinig ruimte voor mijzelf. En daardoor zorgde ik eigenlijk helemaal niet goed voor mezelf. Dat inzien was stap 1, maar ontdekken wat ik dan echt belangrijk vind en daar ook naar te handelen blijkt een veel moeilijker traject.

Mijn emmer stroomt gelukkig al een tijd niet meer over, maar ik laat nog steeds mijn emmer regelmatig veel te vol lopen. Ik maak te lange dagen op school, doe daarnaast teveel in huis, maak teveel afspraken op 1 dag en plan teveel sociale dingen in één week/weekend. En als de emmer dan toch weer vol loopt met de “teveel dingen” liggen oude gewoontes op de loer. Gelukkig herken ik die momenten steeds beter en kan ik de kraan steeds vaker op tijd dicht draaien.

Vorige week vrijdag moest de kraan ook dicht. Na een week hard werken, een to-do lijstje dat ondanks dat ik dingen afstreepte toch steeds langer werd, Liv bijna een week weg naar Rome (24 uur heen en 24 uur terug in de bus) wat ik best heel spannend vond en wat heftige momenten voor mijzelf voelde ik dat ik mijn emmer moest legen. Rev en Tim hadden een teamfeestje met de C1 van de korfbal. Gezellig en heel waardevol! Dit feestje was echter bij ons thuis. Mijn emmer zou zeker niet geleegd worden in een huis vol stuiterende pubers, dus besloot ik de rust op te zoeken.

Die rust vind ik in de sauna. Ik wist dat al mijn saunamaatjes wat anders hadden deze avond. Ik roep altijd dat ik ook prima alleen naar de sauna zou kunnen, ik had het echter nog nooit gedaan. Zou ik het gewoon eens proberen? Als het niet fijn zou zijn kon ik toch gewoon weer naar huis rijden. En zo zat ik vorige week vrijdag in m’n ééntje in de sauna! De sauna ging om 22.30 uur dicht en dat was precies het tijdstip waarop ik weer in de auto stapte. En ondanks het zwembad, bubbelbad, dompelbad en het vele water dat ik dronk was mijn emmer weer een beetje leger. Zou dit dan goed voor jezelf zorgen zijn?

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *