Een bezoekje aan de Campina open boerderijdag!

A_campina_1A_campina_4

Op een kindvriendelijke manier werd ons vandaag op de boerderij van boer Waterink uitgelegd waar onze melk vandaan komt. Campina producten worden namelijk altijd van melk van oerhollandse koeien gemaakt.

Het ritje naar Anevelde duurde maar even, de middag koste eigenlijk niets en toch hebben we heerlijke yoghurt, yoki en andere toetjes geproefd. Ook hebben we zelf boter gemaakt en konden we zien hoe koeien automatisch worden gevoerd en hoe koeien tegenwoordig door een melkrobot worden gemolken en dat alles wordt ook nog eens gerigistreerd.

Een melkrobot is een melkmachine waarin een koe automatisch gemolken wordt. De robot reinigt de uiers en bevestigt de melkbekers aan de vier spenen van de uier.

Elke koe wordt herkend door de machine. Het aantal melkafnames en de opbrengst worden geregistreerd. De boer monitort de prestaties met een computersysteem. Doordat de koe vaker per dag gemolken kan worden neemt de productiviteit van de koe toe. De koe bepaalt zelf wanneer ze gemolken wil worden.

Eigenlijk is het "boeren" dus gewoon een kantoorbaan geworden.

Of zouden de stallen niet automatisch gereinigd worden? De koeien niet automatisch van stal ruilen? En de kalfjes niet zelf hun leeftijd in de gaten houden om ook zelf in het juiste deel van de stal plaats te nemen?

Ik geloof zeker dat het boerenleven hard werken is. Of ik Liv ook aan het verstand kan brengen dat ze beter geen boerin kan worden betwijfel ik….

A_campina_2A_campina_3A_campina_6

En dan gaan we aankomend weekend ook nog logeren bij de boer…. www.campinghetoortjeshek.nl 

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *