Zondag 15 maart.

De ministers Bruins en Slob kondigden aan dat alle scholen tot 6 april dicht moeten. En ondanks dat Liv en Rev weten dat dit niet voor de lol is klinkt er een korte, maar krachtige YES door onze woonkamer.

Ik deelde niet meteen het YES gevoel, want hoe gaan we dit toch goed aanpakken? Dat goed moest ik maar even achterwege laten, want niemand weet nu wat goed is. Zo goed mogelijk past beter. En dus hebben we afgelopen week gezocht naar balans.

De eerste dagen hadden Liv en Rev nog weinig taken. Dus terwijl ik overuren maakte voelde het voor hen toch een beetje als vakantie.

Wij hoorden echter meteen bij de gezinnen die een dagplanning hadden en waar de kinderen thuis moesten blijven. Of dat beter was dan zonder dagplanning en wel buiten spelen weten we niet. We weten alleen dat duidelijkheid bij ons goed werkt.

Die planning betekende echter niet dat de hele week er hetzelfde uitzag. Hij veranderde de eerste dagen iedere dag, omdat het verre van ideaal was. Hoe kunnen we nu alle taken op elkaar afstemmen? Tim is op zijn gewone werktijden in Almelo. Huiswerk en live lessen van Liv, schoolwerk van Rev en ik moest zelf ook “gewoon” werken. Terwijl het huishouden een chaos voelde liep niets echt lekker. Het was dus een ware zoektocht naar de juiste balans.

Donderdag begon ik die balans een beetje te ervaren en op vrijdag voelde in mij aan het eind van de dag voor het eerst ontspannen. Het kostte ons dus een weekje.

Niet vreemd als je bedenkt dat dit voor iedereen nieuw is.

We gingen dus redelijk ontspannen het weekend in. We spelen veel spelletjes, maken een puzzel van 1000 stukjes, bakken taarten, springen op de trampoline achter het huis, stappen met Loet in de auto op zoek naar afgelegen plekjes waar we lange stukken kunnen lopen en rennen, kijken tv, spelen Fortnite en de Sims op de PlayStation en zoeken soms even tijd voor onszelf.

Morgen is het weer maandag en beginnen we aan de tweede week.

Het voelt goed dat de doordeweekse dagen anders zijn dan het weekend.

Vanaf morgen is onze planning weer onze leidraad.

Om half 9 zijn we allemaal klaar, gegeten en fris in de kleren. Ik verstuur de eerste schoolmail met het werk van de dag naar de ouders van mijn groep. Liv en Rev beginnen ook met school. Rev zet een timer van 15 minuten. 15 minuten werken en daarna 5 minuten pauze om weer 15 minuten aan het werk te gaan. We ontdekten deze week dat hij het beste werkt op zijn eigen kamer. Gelukkig ben ik dan nog steeds dichtbij zodat ik kan helpen waar nodig. Liv heeft weinig hulp nodig, maar heeft het wel nodig om steeds weer even haar verhaal te vertellen. Liv haar live lessen passen niet precies in de planning en dat is prima. Om 9.30 uur ga ik een uurtje achter de computer om mailtjes van ouders te beantwoorden en problemen op te lossen. Dan heeft Rev lekker pauze. Zo kan ik werken zonder ook nog juf te zijn… Liv weet dat ze even niet moet storen.

Om 10.30 uur gaat Rev weer aan het werk. Ik werk door waar het kan, maar ben ook beschikbaar voor hem. Rond 12.00 uur / 12.30 uur nemen we samen  middagpauze. Wandelen een eind met Loet en eten een broodje. Van 13.00 – 14.00 ben ik ook weer beschikbaar voor ouders/kinderen op de mail. Om 14.00 uur bekijk ik met Rev zijn werk en overleggen we wat hij nog moet doen en wanneer hij dat af wil hebben. Als alles af is start hij de PlayStation op! Wanneer Liv klaar is vraag ik haar wat zij wil… Bakken, een spelletje, filmpje kijken, helpen koken of gewoon niks.

Dat woord overleggen blijkt het sleutelwoord te zijn. Door de nieuwe situatie is weinig meer zoals het was. En dus moeten we overleggen. Vertel wat je fijn vindt en wat niet. Vertel waar je blij van wordt en waarvan niet. Vertel wat je nodig hebt en wat juist niet. Vertel het elkaar en vraag het elkaar. En zo lijken we onze balans gevonden te hebben.

We hopen dat iedereen die balans weer vindt. Of we nu aan het werk zijn of juist niet. Of we nu thuis zijn of juist niet. Of we nu alleen zijn of juist niet. Of we nu bang zijn of juist niet…

Maar we hopen vooral dat we gezond blijven…. en als daar “of juist niet” op volgt… hopen we op beterschap.

En beterschap wil ik iedereen wensen! Over een tijdje zal het weer beter gaan en tot die tijd proberen we in balans te blijven!

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *