en… zitten het liefst de hele dag te lezen, hebben een groep overgeslagen, zijn sociaal emotioneel niet sterk en hebben het makkelijk op school.

Zomaar een paar vooroordelen die je veel hoort of leest.

Nu kan ik uit ervaring zeggen dat bovenstaande inderdaad vooroordelen zijn. Natuurlijk kan het zo zijn dat 1 of meerdere punten het geval zijn, maar het kan ook prima van niet!

Dat hoogbegaafd zijn niet altijd een feestje is bewijst onze niet brildragende, aan lezen hekel hebbende, sociale dochter.

Ze vraagt zich regelmatig hard op af “Wat is er eigenlijk wel leuk aan hoogbegaafd zijn?”.

(En dat begrijp ik best. Want als je weer eens om 22 uur nog wakker ligt omdat je je afvraagt waarom veel mensen zo’n hekel hebben aan vluchtelingen. Als je verlangt naar een compliment op jouw gedrag en niet naar jouw presteren. Als je verdrietig wordt van die ene matig op je rapport op automatiseren omdat jij dat toch zou moeten kunnen. Dat je moeilijke dingen liever uit de weg gaat uit angst dat het mis gaat. Omdat je je vriendinnetjes geregeld niet begrijpt en zij jou even min…. Dan begrijp ik heel goed dat je af en toe boos en verdrietig bent!)

En dan trekken we de bus met complimenten maar weer open en noemen we de leuke dingen aan hoogbegaafd zijn, want lieve meid…

Wat kun je goed oplossingen bedenken.

Wat ben je creatief.

Wat ben je geïnteresseerd in veel onderwerpen.

Wat ken je de regels goed.

Wat begrijp je alles toch snel.

Wat ben je eerlijk.

Wat kun je goed delen.

Wat ben je sociaal.

Wat kun jij goed onthouden.

Wat wil je het graag goed doen.

Wat kun je taakgericht werken.

Wat kun je je goed inleven in de gevoelens van een ander.

En ja… je bekijkt het leven ook regelmatig door een andere bril, maar die bril hoort bij jou en staat je goed!

Het is de week van de hoogbegaafdheid. Een week met als doel kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Ik hoop dat ik hiermee een klein steentje heb bijgedragen.

Je houdt misschien ook van...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *